• English
 • Deutsch
 • Polski
 • Nederlands

Boek nu!

Impressies van Krakow

 • Grote Markt (Rynek)
 • De Mariakerk
 • Kazimierz
 • Wawel
 • Barbakan
 • Nowa Huta
 • Restaurants
 • Grote Markt (Rynek)

  Grote Markt (Rynek)

  De grote markt

  Het mooiste en grootste marktplein van Europa, is het bruisende hart van de stad.

  Het ruim 40.000 m² tellende plein heeft een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden. De zeer fraaie Mariakerk, Adalbertkerk, Raadhuistoren en de Sukiennice (Lakenhal). Het gebouw dateert uit de 16de eeuw. Op de begane grond zijn kraampjes met typische souvenirs en sieraden uit de regio. Op de eerste verdieping is een tentoonstelling van Poolse schilderkunst.

  Het plein is een geliefde plaats om rond te hangen of te genieten van een heerlijk drankje op één van de vele cafes en restaurants met, zeker in de zomer, gezellige terrassen.

 • De Mariakerk

  De Mariakerk

  De kerk van de heilige Maria is gebouwd in de 13de eeuw, op de ruïnes van een oude romaanse kerk, vóórdat de markt werd afgebakend.

  Daardoor staat het gebouw in een hoek ten opzichte van de omliggende straten. Een karakteristiek kenmerk van de kerk is dat de twee voorste torens iets verschillend in grootte en in uiterlijk zijn. De redenen hiervoor zijn onbekend. Het interieur van dit grote gotische gebouw bevat veel heilige voorwerpen van diverse ouderdom.

  Het meest waardevolle monument is het altaar voor de heilige Maria gemaakt door Veit Stoß uit Neurenberg in de jaren 1477-1489. (Tijdens de 2de  Wereldoorlog hebben de Duitsers het meegenomen naar Neurenberg, maar het altaar werd met succes hersteld en keerde, in de jaren ’50 van de 20ste eeuw, terug op haar plaats).

  Boven het altaar ziet men de oorspronkelijke gotische gebrandschilderde ramen uit de 14de eeuw, ze behoren tot de oudste in Polen. Deze Mariakerk is slechts één van de 87 kerken in Krakau.

 • Kazimierz

  Kazimierz

  De oude Joodse wijk van Krakow – is een van de belangrijkste toeristische attracties, evenzeer als een belangrijk centrum van het culturele leven.

  Wandelen door de straten betekent het ontmoeten van een wereld, die sinds lang is verdwenen maar overgebleven monumenten spreken over de vergane grootsheid

  Het mooiste deel van de joodse wijk is de Szerokastraat. De straat, eigenlijk bijna een plein, is klein en rustiek. Rond de Szerokastraat liggen veel bezienswaardigheden. Allereerst is er de Oude Synagoge. Het is de grootste van de acht synagogen van Kazimierz en het oudste nog bestaande joodse gebouw van heel Polen.

  Inmiddels zijn er vele goede, aparte restaurants en is er een bruisend uitgangsleven. Het is de studentenwijk van Krakow.

 • Wawel

  Wawel

  De Koningsberg.

  Wawel, De heuvel heeft een hoogte van 228 m en ligt op de oever van de Wisła, op de zuidwestpunt van het centrum. Op die heuvel bevinden zich talrijke historische gebouwen.

  Het belangrijkst zijn de Wawel kathedraal en het kasteel van Wawel. Onder de heuvel bevindt zich de Drakengrot.

  De Wawelkathedraal (Pools: Katedra Wawelska) of Stanislaus-en-Wenceslauskathedraal (Bazylika archikatedralna św. Stanisława i św. Wacławais) is de aan de heiligen Stanislaus en Wencelaus gewijde bisschopskerk van het aartsbisdom Krakau.

  De kathedraal is één van de allerbelangrijkste kerken van Polen

 • Barbakan

  Barbakan

  De Barbakan

  Buiten de poort en de vestingmuur is er een Bastion (Pools: Barbakan) – een ronde verdedigingstoren uit de 15de eeuw –  één van de slechts drie ter wereld die in zo’n goede staat behouden zijn.

  Deze indrukwekkende stadspoort bevindt zich net buiten het oude stadscentrum en dateert uit de jaren 1300. Het is een van de mooiste historische overblijfselen van het oude Europa. De poort moest elke dreiging van invallers in de kiem smoren, wat zich onder andere uit in de ruim drie meter dikke muren. Het bouwwerk bevat zeven uitkijktorens en meer dan 130 schietgaten.

  Waar vroeger een 30-meter diepe vestingsgracht rondom het gebouw lag, bevindt zich vandaag het Planty park.

  Vandaag behoort de poort tot een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de stad en tijdens de zomer worden er af en toe concerten of theatervoorstellingen georganiseerd.

 • Nowa Huta

  Nowa Huta

  Nowa Huta is de meest oostelijke wijk van de Poolse stad Krakau. De wijk werd gebouwd volgens de principes van het socialistisch realisme.

  Nowa Huta betekent Nieuwe Staalfabriek. Naast de wijk werd de grootste staalfabriek van Polen gebouwd. Na het Wisła-Oderoffensief hadden de nieuwe machthebbers te maken met verzet van de Krakause middenklasse, intellectuelen en studenten.

  Om de “klassebalans” te herstellen werd een nieuwe satellietstad gepland die mensen uit lagere sociaaleconomische klassen aan moest trekken. Daarvoor moesten de dorpen Mogiła, Pleszów en Krzesławice wijken. Het moest een groot centrum voor zware industrie worden en een modelstad voor de communistische propaganda.

  De Vladimir Lenin Staalfabriek werd geopend in 1954 en werd in 20 jaar de grootste in Polen (7 miljoen ton per jaar), terwijl ook Nowa Huta snel groeide. In de jaren 70 werd de grootste tabakfabriek van Polen gebouwd en een enorme cementfabriek.

  De keuze om hier zulke zware industrie neer te zetten komt voort uit ideologische overwegingen heeft geen economische logica.

  Nowa Huta is een bezienswaardigheid.

 • Restaurants

  Restaurants

  Er zijn vele goede restaurants in verschillende prijsklassen beschikbaar. Van Pools tot Joods van Ukrains tot Frans.

  Krakow is rijkelijk voorzien van de meest uiteenlopende eetgelegenheden. In ‘gewone’ restaurants is de Poolse keuken goed vertegenwoordigd, net als de Mediterrane cuisine.

  Naar fastfood, van hamburgers tot kebab en van pizzastukken tot hot dogs, hoef je in het centrum nooit lang te zoeken.

  In Kazimierz bevinden zich diverse restaurants die traditionele Joodse gerechten serveren. Koffiebars en cafés zijn alomtegenwoordig in Krakau. De eerste vind je met name aan en rond de Rynek Glowny, de laatste dikwijls in de sfeervolle kelders van de Stare Miasto.

  Er zijn ook steeds meer en meer restaurants die op sterrenniveau presteren.

 

Boeken? Klik hier!